2015-06-25
E.ON i samarbetsprojekt kring biologisk mångfald i ledningsgator
Granspira, smörbollar, hasselmöss och kärrspindlar. Det är några av de arter som växer och lever i den helt unika miljön som finns i kraftledningsgatorna. Länsstyrelsen i Jönköpings län har kartlagt viktiga biotoper i länets ledningsgator och tagit fram skötselmanualer till E.ON så att arter och miljöer kan bevaras eller till och med utvecklas.
Under tre års tid har Länsstyrelsen i Jönköping inventerat och kartlagt naturvärden i E.ONs ledningsgator i regionnätet. Totalt har 166 platser identifierats som värdefulla ur ett biologiskt mångfaldsperspektiv. På dessa så kallade biotoper har sällsynta växter och djurarter hittat den perfekta miljön för sin fortlevnad.
- Det har hänt väldigt mycket i det svenska landskapet de senaste 100 åren. Blandskog har ersatts med granskog i takt med att skogsbruket effektiviserats. Ängs- och hagmarker har växt igen, och små åkerlappar har slagits ihop till stora effektiva produktionsenheter. Allt detta har gjort vårt landskap fattigare på mångfald, säger Kristin Norkvist, naturvårdsexpert och projektledare på Länsstyrelsen i Jönköping.
- För de arter som har höga krav på sin miljö kan det bli svårt att klara av förändringar i omgivningen och de trängs ofta undan eller försvinner från landskapet. Kraftledningsgator har dock många typer av miljöer att erbjuda och har därför blivit en slags refug för den biologiska mångfalden, menar Kristin Norkvist.
De biotoper som identifierats i länet har varierande miljö. Det kan handla om sandmark, hedmark och torräng där miljön är lite torrare i motsats till vattendrag, kärr och våtmarker som hyser helt andra arter. Länsstyrelsen har tagit fram fältmanualer för praktisk skötsel av kraftledningarnas olika biotoper.
- Tanken är att vi ska använda dessa manualer och rutiner när vi utför röjningsarbeten i de ledningsgator där det finns biotoper. Det är oerhört positivt att vi med mycket små medel och liten tidsåtgång, kan bidra till att främja den biologiska mångfalden, säger Patric Karlsson, miljösamordnare på E.ON Elnät.
Exempel på skötselråd
Sandmark
- I de fall det röjs en patrullstig – bredda den.
- Skapa sandblottor, sandhögar och gropar i söderlägen i kraftledningsgatan.
- Ta bort röjningsavfall på fina platser med blottad sand och/eller mycket blommande örter.
- Spara enstaka buskar och träd som blommar och har bär, till exempel sälg och hagtorn.
- Lämna död ved i solbelysta lägen.Ta bort röjningsavfall runt solbelyst död ved.
Vattendrag
- Undvik grävning och körning maskiner i och intill vattendraget.
- Röj gärna södersidan av vattendraget mer noggrant för maximal solexponering.
- Behåll buskar och träd intill vattendraget.
- Håll bäckar och åar fria från röjningsavfallet.
- Ta inte bort liggande träd och död ved i och intill vattendraget.
- Tänk på att vattendrag kan vara skyddade enligt det generella biotopskyddet.
För mer information: Torbjörn Larsson, kommunikationsansvarig E.ON Elnät, 070-637 32 77
Information om företaget: E.ON Sverige AB
Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk