2014-05-08
Matkultur, finkultur, kulturfil - Vårens godaste nyhet är smaksatt med björksav
Norrmejerier presenterar i maj Kulturfil med smak av
björksav. Inspirationen kommer bland annat från Umeå som är Europas
kulturhuvudstad under 2014.
Fil med smak av björk, kan man tänka sig något
somrigare? Namnet Kulturfil anspelar förstås på kulturhuvudstaden men det är
också en lek med orden matkultur och mjölksyrakultur, som enkelt uttryckt är
det som gör mjölken till fil. Kulturfilens svagt gröna färg kommer ifrån
björkbladsextrakt, som också tillför extra mycket smak.
— Så vitt vi vet är det första gången björksav används
som smaksättare i en mejeriprodukt. Den ger Kulturfilen en somrigt frisk smak,
lite sötsyrlig, nästan så att det killar på tungan, berättar Petra Anderson
Stening, product manager på Norrmejerier.
Kulturfilen säljs i butiker från Härnösand och
norrut. Mjölken som används är ekologisk och kommer ifrån norrländska kor, den
höga fetthalten gör filen extra krämig. Björksaven tappas från björkar runt
Storsjön i Jämtland.
Om björksav
På sommaren lagrar björkarna näring i sina rötter för att klara nästa
växtperiod. När snön sedan smälter, dagstemperaturen når över några plusgrader,
och våren är ett faktum, absorberar björken vatten från marken runt omkring
den. Näringen stiger då upp tillsammans med vattnet som sav i stammens ved upp
till grenkronan. Det är nu saven kan tappas. Men det gäller att vara kvick: så
fort löven slår ut avstannar savningen. Observera att tappning av björksav inte
ingår i allemansrätten.
Kulturfil kommer att finnas i butik under en
begränsad period, från mitten av maj till början av september.
För
mer information kontakta:
Petra Anderson Stening, Product Manager
Telefon: 090-182952, 070-108 53 29
petra.andersson-stening@norrmejerier.se
http://www.norrmejerier.se/kulturfil
För provsmakning av Kulturfil kontakta Petra Samuelsson:
petra@wenderfalck.com,
0733-67 66 89
Information om företaget: Norrmejerier Ekonomisk förening
Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk