2011-06-13
Lyxigt gästspel hos Miele Gallery
Det var en förväntansfull skara matintresserade som en kall och snöig novemberkväll samlades på Miele Gallery i Solna för att under ledning av restaurang Lux köksmästare Daniel Johansson tillsammans laga en trerätters gourmetmiddag.
Efter flera timmars inspirerande matlagning i det aktiva köket på Miele Gallery kunde deltagarna njuta av en festmåltid fullt i klass med vad som serveras på den stjärnbeströdda restaurangen.
Det är inte alla förunnat att få laga mat tillsammans med köksmästaren från en restaurang med stjärna i Guide Michelin. Men de lyckliga åtta som fått plats på Mieles inspirationskväll ”restaurang Lux gästspelar hos Miele” fick en oförglömlig upplevelse.
Efter en inledande briefing av Lux ägare och kreative ledare Henrik Norström delades deltagarna in i tre grupper: En för förrätten, en för varmrätten och en för desserten. Med varsam handledning av köksmästare Daniel Johansson växte gourmeträtterna fram i köket på Miele Gallery. Hönssoppa som entrérätt låter kanske inte så märkvärdigt. Men lägg till vaktelägg, tryffel och löjrom så lyfter smakerna till himmelska höjder. Samma gällde för gösen till varmrätt och äppelefterrätten. En njutning för alla sinnen.
Deltagarna var entusiastiska efteråt. Det är väl inte någon överdrift att säga att de som var med på inspirationskvällen med Lux är matintresserade en bra bit över genomsnittet. Och mycket av samtalet kring middagsbordet kom därför naturligtvis att handla om mat och matlagning i alla dess former.
– Det var verkligen supertrevligt. Det är ett jättebra format, att få träffa nya människor med samma intresse och få laga mat tillsammans under en verkligt kunnig ledning, säger Mattias Sjöström som fick kvällen i 50-årspresent av sin sambo Sofia Larsson.
– Man blev klart intresserad av att satsa mer i köket. Vi är rätt bra på vardagsmat, men det här gav inspiration till hur man med ganska enkla medel kan laga riktigt lyxig mat till helgerna, säger Sofia Larsson.
Även om syftet med kvällarna inte var att sälja Miele-produkter, så ökar ändå nyfikenheten för de möjligheter som finns. Framför allt ångkokare är en produkt som tilldrar sig deltagarnas odelade intresse.
– Miele står för så mycket mer än köksutrustning och andra vitvaror. Vi vill ge besökarna upplevelser utöver det vanliga, och gärna en eller annan aha-upplevelse. Om de sedan beslutar sig för att investera i Miele-utrustning så är det naturligtvis trevligt, men syftet är inte primärt att sälja, säger Miele Gallerys Christoffer Isaksson, som också var kvällens värd.
Samarbetet mellan restaurang Lux och Miele började tidigt 2010 och har sedan dess fördjupats allt mer. Båda företagen vilar egentligen på samma grund – kvalitet och omtanke – och har därmed också ungefär samma målgrupp.
– Det finns tydliga synergieffekter av samarbetet med Miele. Företagets kunder kommer till Lux på Lilla Essingen och äter, och restauranggästerna ser att vi använder utrustning från Miele, säger Henrik Norström.
När Lux byggde om hela restaurangen för något halvår sedan, så installerade man också vinkylar och gashällar från Miele ute i matsalen. Och i köket finns både ångkokare och varmluftsugn från Miele, som komplement till den rena proffsutrustningen.
Meningen med inspirationskvällarna är just att de ska vara en källa till inspiration och matlagningsglädje. Och de har verkligen varit en framgång. Under hösten har Miele ordnat ett 20-tal inspirationskvällar. Alla har varit fulltecknade. Till våren 2011 planeras ännu fler inspirationskvällar med olika teman. Mer information om de kommande inspirationskvällarna finns på www.mielegallery.se
Information om företaget: Miele AB
Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk