2011-06-13

Ett förpackat miljöråd till COOP, ICA och Axfood

Coop, ICA och Axfood skulle med lätthet kunna bidra till avsevärda miljöförbättringar genom att välja andra typer av förpackningar än vad de gör idag. Det vanligaste sättet att förpacka livsmedel med är en teknik som går ut på att ha en maskin som med hjälp av ett stort värmeelement värmer en plastfilm för att göra den formbar till tråg för att paketera olika livsmedelsprodukter. Faktum är att de dessa produkter kan packas lika bra och med bibehållna egenskaper i en teknik som formar en kall plastfilm till en påse runt produkten. Så kallad Flowpack. Den senare tekniken har följande miljömässiga fördelar:

- Drar sex gånger mindre energi, då filmen inte behöver värmas upp.

- Drar hälften så mycket förpackningsfilm i och med att en väsentlig tunnare film kan användas med bibehållna egenskaper vad gäller att skydda produkten. Tilläggas bör är att en tunnare film kräver mindre med energi vid tillverkning och avfallsmängden blir hälften så stor när förpackningen väl slängs i soptunnan.

- Film som är biologiskt nedbrytbar sk. PLA film ( majs stärkelse) håller på att utvecklas. Filmen är inte färdig att använda ännu men kommer nog dit snart. Denna film är en film som inte klarar att formas och användas i den förpackningsteknik som de stora livsmedelsjättarna förespråkar idag.

Jag kan inte förstå varför COOP, ICA och Axfood envisas med att ställa krav på sina underleverantörer att använda denna miljöhämmande teknik. En teknik som dessutom är väsentligt mer kostsam både för producenten och i förlängningen blir ett dyrare alternativ för konsumenten.

Information om företaget: Företagsutveckling Norrland AB

Nyheten presenteras i samarbete med MyNewsdesk